Plat dak vernieuwen

Plat dak vernieuwen

Is uw platte dak ernstig beschadigd? Zakt uw dak in? Heeft u regelmatig last van lekkages? Of is de dakconstructie niet goed? Dan is het in de meeste gevallen waarschijnlijk tijd om uw platte dak te vernieuwen. Hieronder lees je meer informatie over het vernieuwen van je platte dak en de verschillende platte daken.

Wanneer is het verstandig om je plat dak te vernieuwen?

Als je regelmatig last hebt van lekkages of  de dakconstructie is ernstig beschadigd of aangetast? Dan is het tijd om het compleet te vervangen. Als je het platte dak volledig moet vervangen is het misschien ook het perfecte moment om het dak meteen te isoleren.

Zelf een plat dak vervangen?

Dit raden wij sterk af. Het plaatsen van een nieuw dak moet heel nauwkeurig gebeuren door een professional om lekkages te voorkomen.

Voordelen van een plat dak:

Je houdt meer ruimte over aan de binnenkant van de woning. Schuine daken nemen veel ruimte in beslag. Ook is het relatief makkelijk om Zonnepanelen, een airco of een warmtepomp te plaatsen en te onderhouden. Ook het uitvoeren van eventuele herstellingswerken is een stuk makkelijker om te doen op een plat dak dan een schuin dak. De prijs van een nieuw plat dak is ook nog eens gunstiger dan dat van een schuin dak.

De opbouw van een plat dak:

In principe wordt een nieuw plat dak opgebouwd op een draagstructuur. Verschillende draagstructuren zijn: Houten balken, metalen liggers, een gegoten betonplaat of predallen met stortbeton. Boven op het draagstructuur wordt het dakbeschot geplaatst. Wel is het belangrijk om het dak te voorzien van een bepaalde hellingsgraad om de afvoer van water te garanderen. Boven op het dakbeschot wordt een dampscherm geplaatst. Bij een warm plat dak wordt nu de isolatie geplaatst en afgewerkt met een dakdichting.

Verschillende soorten platte daken:

Je hebt 3 verschillende soorten manieren waarop een plat dak opgebouwd kan worden. Het grootste verschil is waar de dakisolatie geplaatst wordt. De 2 verschillende soorten platte daken zijn: Een koud plat dak,  en een warm plat dak.

Koud plat dak:

Bij deze manier wordt de thermische isolatie aan de binnenkant geplaatst. De dakbedekking wordt dan boven deze constructie geplaatst. Bij deze manier wordt dus het dak niet mee verwarmd. Het gevolg hiervan is dus dat er in verloop van tijd door het inkrimpen en uitzetten van het dak schade kan gaan ontstaan. Er bestaat ook een grotere kans op rotting, omdat ingesloten vocht niet zo makkelijk kan ontsnappen. In principe is een koud plat dak ook niet de verstandigste keuze.  Ben je benieuwd naar de kosten van een nieuw koud plat dak? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan.

Warm plat dak:

Er wordt gesproken van een warm plat dak als het isolatiemateriaal boven de dakconstructie wordt geplaatst. De dakbedekking komt dan boven op het isolatiemateriaal. Een groot voordeel van een warm plat dak is dat het isolatie materiaal een beschermde werking heeft. Het dak wordt samen met de ruimte eronder verwarmd. Ben je benieuwd naar de kosten van een nieuw warm plat dak? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan.

Waar moet op gelet worden bij de keuze van dakdichting?

Belangrijk is om bij het membraan te kiezen voor een langere levensduur het beste is om voor een product te kiezen met de minimale levensduur van 25 jaar.  Ook is het belangrijk dat het membraan een hoge scheurvastheid heeft en makkelijk verwerkbaar is. Ook is het handig als het membraan toepasbaar is op alle ondergronden, uv bestendig, bestand tegen temperatuurschommelingen, en bovenal moet het geschikt zijn voor waterrecuperatie.

Soorten dakdichting:

Je kunt kiezen uit verschillende waterdichte kunststoffen membranen. Elk materiaal heeft zijn eigen manier van montage / bevestiging en zijn eigen gemiddelde levensduur. Dit zijn de verschillende soorten materialen voor dakdichting: Roofing, EDPM, PVC, TPO en Vloeibare coating.

Waar moet je rekening mee moet houden bij het vernieuwen van een plat dak:

Allereerst moet je de keuze maken of je gaat voor een koud plat dak of voor een warm plat dak.  Hierna is het belangrijk om voor jezelf te bedenken wat je met het dak wilt, wil je een groen dak? Dit vraagt een andere aanpak als een dak waar bijvoorbeeld een dakterras op komt of een dak dat nooit belopen zou worden.

Kosten vernieuwen  plat dak:

De kosten hangen af van enkele factoren. Welk soort plat dak wil je en wat kies je als dakbedekking uit? Al deze keuzes zijn van invloed op de prijs. Ook spelen het aantal vierkante meters van het dak een flinke rol in de uiteindelijke prijs. Wil jij weten wat jij kwijt bent voor een plat dak? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan.