Bitumen dakbedekking

Plat dak vernieuwenBitumen dakbedekking.

Bitumen dakbedekking is ook bekend onder de naam dakleer. Denk je er over na om je platte dak te bedekken met bitumen? Lees je dan hier onder in over de voor en nadelen.

Wat is bitumen dakbedekking?

Er zijn 2 verschillende soorten Bitumen de ene is op basis van plastomeren en wordt ook wel Bitumen met  APP genoemd. Het andere soort bitumen wordt bitumen met SBS genoemd dit soort is op basis van elastomeren. Bitumen is een combinatie van aardolie met polyester of glasvlies. Vroeger werd bitumen gebruikt voor de buitenkant van schepen om ze waterdicht te maken.

Voordelen en nadelen van bitumen dakbedekking:

Bitumen bezit verschillende eigenschappen waardoor het geschikt is voor dakbedekking zoals: Waterdicht, ijzersterk, Bestand tegen chemische stoffen en een flinke kleefkracht op verschillende materialen. De nadelen van bitumen zijn: Slechte UV en zuurstofomstandigheid, Niet elastisch en een korte levensduur.

Bitumen dakbedekking met APP:

De afkorting APP staat voor Atactisch Polypropyleen. Dit betekent dat er een elastisch kunststof is verwerkt door het dakleer. Hierdoor is het bitumen soepeler en buigzamer, UV bestendig en heeft het minder onderhoud nodig.

Bitumen dakbedekking met SBS:

De afkorting SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. Dit betekent dat er een kunstmatig rubber is verwerkt in het dakleer. Dit maakt het bitumen elastischer Het nadeel is wel dat bitumen met SBS minder bestand is tegen UV licht. Het wordt dan ook aangeraden om een laag kiezelstenen of lei over het dakleer aan te brengen, dit zorgt ervoor dat het dakleer minder snel beschadigd wordt.

Bitumen dakbedekking

Scheuren en blaasjes in Bitumen:

Scheuren en blaasjes komen tegenwoordig minder vaak voor als vroeger, maar zijn nog steeds mogelijk. Als je scheuren in je dakleer hebt, is je dak niet meer waterdicht dit kan grote consequenties hebben voor je dakconstructie. Heb je blaasjes op het dakleer zitten? Dit betekent dat er waterdamp onder het dakleer zit. Als er plaatselijk een blaasje of scheurtje zit kan dit meestal simpel en snel gerepareerd worden met rubbercoating of rubberpasta. Een andere goeie oplossing is een nieuwe strook bitumen aanbrengen over het aangetaste deel. Soms kan het zo zijn dat de dakbedekking aan volledige vernieuwing toe is, wij raden het dan ook aan om bij scheuren en blaasjes altijd een dakdekker in te schakelen.

Bitumen lijmen:

Je kunt bitumen zowel lijmen als branden op het dak. De voordelen van het lijmen zijn: Het is veilig en extra waterbestendig. Het nadeel van het lijmen is dat de kosten hiervan hoger liggen als bij het branden.

Bitumen branden:

Het voordeel van je bitumen vastbranden is dat het veiliger en goedkoper is. Deze manier van aanbrengen is ook het meest populair. De nadelen zijn is dat er brandgevaar is en dat als het niet op de juiste manier gebrand wordt je meer kans hebt op blaasjes.

Kosten van bitumen:

De prijs van bitumen is afhankelijk van het type bitumen dat je wilt en het beste bij uw woning past. Ook de oppervlakte van het dak en hoe moeilijk het is om het bitumen te plaatsen zijn van invloed op de kosten. Kiest u ervoor om ook gelijk uw dak te isoleren vallen de kosten natuurlijk hoger uit. Benieuwd wat het voor u gaat kosten om uw dak te bedekken met bitumen? Vraag dan hier geheel vrijblijvend een offerte aan.

Bitumen dak

Hoe kun je ervoor zorgen dat bitumen langer mee gaat?

Het is verstandig om uw dak jaarlijks grondig te reinigen en te onderhouden. Verwijder bladeren en andere rommel. Door te kiezen voor een laag groendak zoals mossen of planten kun je de levensduur verlengen, sommige gemeentes geven zelfs subsidies voor een groendak. Informeer bij uw gemeente of dit ook voor u van toepassing is. Ook kiezelstenen zorgen voor een langere levensduur van het dakleer daarnaast heb je met een laag kiezelstenen ook minder onderhoud.

Plaatsing van bitumen dakbedekking:

Eerst wordt het dak netjes schoongemaakt zodra dit gebeurt is kan de dakdekker beginnen met het uitrollen van het bitumen en zodra het volledige dak bedekt is met het dakleer worden de overtollige stukken netjes weggesneden. Nu kan het dakleer worden vastgebrand of gelijmd en als dit gedaan is wordt het dakleer aangedrukt met een aandrukroller, zodat alles goed op elkaar aan sluit.

Andere opties voor dakbedekking:

Naast bitumen zijn er natuurlijk nog andere materialen waarmee je het platte dak kunt bedekken, denk hierbij aan: pvc of EPDM. Voor allebei de opties is er een aparte pagina, zodat u zich goed kunt inlezen over de voor en nadelen.

Wilt u graag uw dak bedekken met Bitumen? Vraag dan hier uw vrijblijvende offerte aan.