Groen Dak

 Groendak

Lees hier onder meer over verschillende soorten groendak, de voordelen en de nadelen ervan en voor welke daken een groendak geschikt is.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak dat bedekt is met planten, struiken, kruiden, bloemen of bomen. Het is duurzaam en wordt boven op uw dakbedekking geplaatst. Er zijn 2 verschillende soorten groendak een intensief groendak en een extensief groendak. De verschillen tussen deze 2 worden hier onder nog verder uit gelegd.

Welk soort dakbedekking is geschikt als ondergrond?

Het veelvoorkomende soort Bitumen is helaas niet geschikt als ondergrond, dit komt omdat het niet wortelbestendig is. EPDM is wel een geschikte wortelbestendige ondergrond voor een Groendak.

Hoeveel kan het dak aan extra gewicht dragen?

De meeste uitbouwen zoals  keukens, bijkeukens en schuren kunnen een extra gewicht van 80 kg aan. Wij raden het wel aan om dit te laten controleren door een expert om eventuele problemen te voorkomen.

Wat heb ik nodig voor een groendak?

Het dak zal aan een aantal punten moeten voldoen om er een groendak op te kunnen planten. Dit zijn de volgende punten waar uw dak aan moet voldoen:  Een dakhelling van maximaal 60 graden, een goed afvoersysteem, een geschikte dakconstructie en een wortelbestendige dakbedekking. Vraag een dakdekker of uw dak voldoet aan de eisen voor het planten van een groendak.

Een intensief Groendak:

Een intensief groendak staat ook wel bekend onder de naam daktuin. Het wordt ook wel duiktuin genoemd, omdat ze erg veel lijken op een normale tuin zowel het uitzicht, als het gebruik en het onderhoud. De begroeiing bestaat uit grassen, struiken en in sommige gevallen zelfs uit bomen. Deze vorm van groendak zorgt voor een flinke belasting van uw dakconstructie het is dan waarschijnlijk ook noodzakelijk om een aanpassing aan uw dakconstructie te laten doen.

Een extensief Groendak:

Een extensief groendak staat ook wel bekend onder de naam vegetatiedak en komt het meest voor. Bij een vegetatie dak wordt de begroeiing op het dak beperkt tot vetplanten en of mos. Het voordeel van deze vorm van Groendak is dat het minder onderhoud vereist en alleen in droge periodes onderhouden moet worden. Tevens is de belasting van een Extensief Groendak ook veel minder dus in de meeste gevallen hoeft er niks aangepast te worden in de dakconstructie.

Omgeving en milieu:

Niet alleen uzelf heeft voordelen van een groendak ook uw omgeving en het milieu. De begroeiing van een groendak houdt veel meer water vast als een normaal dak, dit zorgt ervoor dat tijdens een zware regenbui het rioleringssysteem minder belast wordt. Ook neemt de begroeiing CO2 op en dit zorgt weer voor een beter leefklimaat, omdat een groendak zulke voordelen oplevert, is het dan bij veel gemeentes ook mogelijk om een subsidie te krijgen voor het aanschaffen van uw groendak.

Aanvragen subsidie:

Aangezien er veel voordelen zitten voor het milieu en de samenleving aan een groendak, is het vaak mogelijk om er een subsidie voor te krijgen. Informeer hier op tijd naar bij uw gemeente.

Wat zijn de voordelen voor uzelf?

Een groendak beschermt uw dakbedekking tegen UV licht en veel andere factoren die van negatieve invloed kunnen zijn op uw dakbedekking.  Een Groendak biedt hiernaast ook nog eens extra  isolatie in alle weersomstandigheden. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen en een groendak zorgt ervoor dat dit lager blijft, dit komt omdat de planten het opgenomen water gebruiken om zichzelf koel te houden, hierdoor daalt de temperatuur van de planten en het dak.

Kun je lopen op een groendak?

Ja dit kan, maar als je dit te vaak doet kunnen er kale plekken of lelijke plekken ontstaan op uw groendak het is dus het beste om het lopen te beperken tot het benodigde onderhoud en het schoonmaken van de dakgoten. Wel is het mogelijk om een pad te maken door het groendak heen van bijvoorbeeld: tegels, grind of boomschors.

Waarom moeten er tegels of grind gelegd worden langs de dakranden?

Dit zorgt ervoor dat er geen vocht optrekt tegen je gevel, lood of dakrand. Daarnaast beschermt dit het sedumdak en kan het er niet afwaaien.

Wat kost het om een groendak aan te leggen?

Aangezien een groendak niet mogelijk is op elk type dakbedekking en niet elke dakconstructie geschikt is om een groendak te dragen kunnen de kosten nogal oplopen. Maar als het toch tijd wordt om het dak te renoveren en opnieuw te bedekken is een groendak zeker het overwegen waard gezien de vele voordelen dat het met zich meebrengt.

Ben u nieuwsgierig geworden naar wat een groendak voor u gaat kosten? Vraag dan meteen hier uw vrijblijvende offerte aan.