Dakinspectie

Dakinspectie.

Met een dakinspectie kunnen problemen vroegtijdig gesignaleerd worden en op deze manier worden grotere schades en problemen voorkomen. Laat je een dak niet jaarlijks inspecteren en onderhouden kan dit flinke consequenties hebben voor de dakconstructie.

Waarom een dakinspectie:

Het is van belang om regelmatig een dakinspectie uit te laten voeren. Door het dak regelmatig te laten controleren zorg je ervoor dat eventuele verstoppingen, oneffenheden, rotte plekken, beschadigde stukken of gaatjes optijd worden opgemerkt. Het gevolg hiervan is dat de levensduur van het dak wordt verlengd omdat schade wordt voorkomen. Als je schade te hoog laat oplopen kan het zijn dat de dakconstructie wordt beschadigd en je zo uiteindelijk veel meer geld kwijt bent aan het vervangen van de dakconstructie. Je kunt zelf ook kleine onderhoudstaken uitvoeren zoals het schoonmaken en het leeghalen van de dakgoten.  Bij groter onderhoud wordt het aangeraden om dit te laten doen door een ervaren dakdekker. Deze weet precies wat hij moet doen en heeft de juiste gereedschappen.

Waar wordt op gelet tijdens een dakinspectie?

Bij een dakinspectie wordt op de volgende punten gelet: De staat van de draagconstuctie van het dak, De wind en weersbestendigheid van het dak, Beschadigingen aan het dakbedekking en de dakpannen, Losse naden en scheuren aan het dakleer of de dakbedekking, algen en planten groei, vogelnesten, de afwatering van het dak, verstopte dakgoten en de staat van de afvoer. Mocht een dakdekker adviseren na de inspectie om de gehele dakbedekking te vervangen is het verstandig om hier ook naar te luisteren.

Dakinspectie bij een daklekkage:

Heeft u last van een daklekkage? dan is het van groot belang om zo snel mogelijk een dakinspectie te laten uitvoeren. Over het algemeen is een platdak gevoeliger voor daklekkages als een hellend dak. Dit komt omdat op een plat dak water blijft liggen en de tijd nodig heeft om te verdampen. Het is ook van groot belang om je dak regelmatig te onderhouden om lekkages te voorkomen. De meest voorkomende oorzaken van daklekkages zijn: Scheuren in het bitumen, beschadigingen aan schoorstenen, daklood dat kapot is, beschadigde dakbedekking, vogelnesten en verstopte dakgoten.  Bij een platdak is een lekkage vaak moeilijker te vinden als bij een hellend dak.

Waar moet op gelet worden om een daklekkage te voorkomen?

Het is belangrijk om de volgende punten regelmatig te controleren om een daklekkage zo goed mogelijk te voorkomen. Controleer regelmatig of de dakpannen niet poreuz beschadigd of verschoven zijn. Kijk bij een plat dak of de dakbedekking niet beschadigd of versleten is. Ook is het belangrijk om de dakgoot regelmatig te controleren op een eventuele verstopping door bladeren en ander vuil. Tot slot is het belangrijk om de aansluiting met het dak van de buren te controleren dit kan ook voor lekkages zorgen. Ook is het belangrijk om je dak regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Wil jij weten hoe duur het is om je dak te laten onderhouden? vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan.

Dakgoot laten schoonmaken:

een veelvoorkomende oorzaak van lekkages is een verstopte dakgoot. Met de tijd komt er veel vuil vast te zitten in de dakgoten. Het is belangrijk om de dakgoten goed te laten onderhouden en schoon te maken om verstoppingen en lekkages te voorkomen. Ook kun je het schoonmaken laten combineren met een dakinspectie.

Planmatig onderhoud:

bij een planmatig onderhoud gaan er meerdere dakinspecties aan vooraf. Er wordt bij een dakinspectie altijd gekeken naar oplossingen waardoor de levensduur van dakbedekking verlengd kan worden. Je kunt vaak een contract afsluiten bij een dakdekker om jaarlijks onderhoud en inspecties te laten doen.

Rapport dakinspectie:

Als de dakinspectie klaar is krijg je hiervan een rapport hier worden verschillende dingen in vermeld en wordt ook een advies gegeven. In zo’n rapport staat onder andere vermeld: De aangetroffen constructie en de opbouw van het dak, in sommige gevallen ook een bouwfysische tekening, de huidige situatie en eventuele gebreken en schades of lekkages, conclusies van de bevindingen, eventueel ook een schatting van de kosten om schades en lekkages te laten repareren.  Aan de hand van dit rapport wordt een renovatie voorstel/advies opgesteld. hierin wordt ook de vermoedelijke levensduur van de dakbedekking in vermeld en eventuele ideeen om de levensduur te verlengen. Je kunt er voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten.