Pannendak vernieuwen

Pannendak vernieuwen.

Voor de dakbedekking van schuine daken worden al jaren dakpannen gebruikt. Het is natuurlijk niet voor niks dat een meerderheid van de Nederlandse schuine daken bedekt zijn met dakpannen. Ze hebben een lange levensduur en zijn daarom een prima keuze. Is het tijd om de dakpannen te vervangen? Lees dan hier alles wat je moet weten.

Wanneer is het tijd om het volledige pannendak te vernieuwen?

Voelt het huis klam en vochtig aan? is er sprake van lekkage? Of heeft u last van schimmelplekken in huis? Dan kan het zijn dat er naar bijvoorbeeld een heftige storm dakpannen zijn weggewaaid of verschoven. Mocht het dak op meerdere plekken beschadigd en zwak zijn is het verstandig om het hele pannendak te vernieuwen.

Kosten pannendak vernieuwen:

Dakpannen als dakbedekking zijn een relatief goedkope keuze vergeleken met riet en groendaken. Ook de lange levensduur maakt de dakpannen een goeie keuze. Ook de waarde van het huis stijgt als je de dakpannen laat vervangen, dus mocht je ooit het huis verkopen verdien je dit ook terug.

Verschillende soorten dakpannen:

Er zijn 2 verschillende soorten dakpannen de kleidakpan die ook wel de stormpan genoemd wordt en de betonpan. De 2 verschillen voornamelijk in kleur, materiaal, levensduur en de prijs.

Kleidakpannen:

Kleidakpannen staan ook wel bekend als keramische dakpannen. Deze dakpannen worden gemaakt van gebakken rivierklei.  Ze hebben een natuurlijke en authentieke uitstraling. Ze zijn leverbaar in veel verschillende vormen en kleuren. Ook zijn ze erg duurzaam. Ze worden vanuit de kern gekleurd dus dit betekent dat de kleur niet zal veranderen. Het kan zijn dat er na verloop van tijd een platina ontstaat door corrosie, erosie of luchtvervuiling. Dit is afhankelijk van het type afwerking dat er gebruikt wordt. Er zijn 2 verschillende afwerkingen: engobe, en glazuur.

De voordelen van kleidakpannen:

Ze hebben een zeer lange levensduur, hebben een natuurlijke en authentieke uitstraling. Ze hebben een hoge weerstand tegen aantast door de atmosfeer. Ook zijn ze kleur vast en behouden ze hun esthetische waarde.

Verschillende soorten kleidakpannen:

Je hebt veel verschillende soorten kleidakpannen. Je hebt de standaard holle pan, de holle dakpan met lichte golving, platte dakpannen met ribben en sluitingen, een platte dakpan met sluiting en de tegelpan, deze zijn volledig plat er zit geen sluiting aan.

Beton dakpannen:

Betonnen dakpannen worden gemaakt van cement, zand en een aantal toeslagstoffen. Net als de kleidakpannen zijn ze ook verkrijgbaar in de golvende en platte variant. Ze worden tegenwoordig ook in de kern gekleurd dit zorgt ervoor dat ze langer mooi blijven en lichte beschadigingen niet zo snel opvallen. Soms worden betonpannen afgewerkt met een laag acrylaat. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen aangroei van algen en mossen, ook worden ze minder snel vies.

Voordelen van betonnen dakpannen:

Ze hebben een prima prijs/kwaliteit verhouding. Ze zijn ook goedkoper dan kleidakpannen. Ze hebben een levensduur van ongeveer 30 jaar. Ook zijn ze milieu vriendelijk, omdat er weinig energie nodig is om ze te produceren. Daarnaast hebben ze ook nog een hoge weerstand tegen vorst.

Wat is nu de beste keuze?

De keuze hangt vooral af van welke uitstraling je graag wilt, en hoe groot je budget is. Kleidakpannen hebben een langere levensduur en blijven ook langer mooi als betonnen dakpannen. De reden hiervan is dat klei dakpannen minder vocht opnemen door hun compactere structuur.

Holle dakpannen en platte dakpannen:

Het is belangrijk dat er voor het vernieuwen van het pannendak het juiste type dakpan gebruikt wordt. Bij een flinke storm mag er natuurlijk geen water bij het onderdak terechtkomen. Het is belangrijk dat het water goed van het dak kan afvloeien. Welke pannen dan ook geschikt zijn hang af van de hellingsgraad van het dak. Laat je hierover goed informeren door een ervaren dakdekker.

Onderhoud van de dakpannen:

Om de dakpannen mooi te houden is er regelmatig onderhoud nodig. Regelmatig onderhoud voorkomt lekkages en eventuele vorstschade. Ook blijft op deze manier je dak er mooi en nieuw uit zien. De aanwezigheid van mos is een grote boosdoener voor je dakpannen. zowel de wortels van het mos als het mos zelf kan zich gaan nestelen in de dakpannen. Als het gaat vriezen kan dit flink wat schade veroorzaken. Het onderhoud is daarom erg belangrijk als je lang gebruik wilt maken van je nieuwe dakpannen. Heb je geen zin om dit zelf te onderhouden? Je kunt meestal ook een onderhoudscontract afsluiten bij het bedrijf die je het dak hebt laten bedekken.

Welke stappen voer je uit bij het onderhoud?

Controleer de schoorsteen en de dakbedekking van de dakkapel op lekkages. Verwijder al het onkruid ook uit de dakgoten. Reinig de dakpannen grondig. Bij oudere dakpannen moet je ze ook nog impregneren. Ook wordt er aangeraden om de dakpannen in te sprayen om mossen en algen tegen te gaan.

Ben jij benieuwd hoeveel het gaat kosten voor jou om een nieuw pannendak te laten plaatsen? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan!