Daklekkage opsporen

Daklekkage opsporen

Heb jij last van een daklekkage? Het is dan van groot belang om zo snel mogelijk het lek op te sporen, en te verhelpen om grotere schade te voorkomen.

Oorzaken daklekkage.

Een daklekkage kan door verschillende oorzaken ontstaan. Wel is het belangrijk om zo snel mogelijk het lek op te sporen en te verhelpen, gebeurt dit niet op tijd kan de uiteindelijke schade zo ernstig zijn dat zelf de hele dakconstructie vervangen moet worden. Meest voorkomende oorzaken van daklekkages zijn: Lekkage bij de schoorsteen, vogelnesten, verstopte dakgoten, gescheurd daklood, naden of scheuren in de dakbedekking of de regenpijp en de dakdoorvoer zijn niet goed aangesloten. Ook kan de aansluiting van het gezamenlijke dak met uw buren een lekkage veroorzaken.

Lekkage plat dak:

Het opsporen van een lekkage bij een plat dak is vaak een tijdrovende klus. Hoe kleiner het lek hoe moeilijker het lek te vinden is. Is het lek eenmaal gevonden is het wel zo op te lossen. De meest voorkomende dakbedekking voor platte daken is Bitumen. Als Bitumen niet goed vastgebrand wordt of al ouder is kunnen er schuren en naden ontstaan met als gevolg een lekkage.

Lekkage opsporen plat dak:

Het opsporen van een lekkage op het platte dak kost meestal meer tijd als bij het opsporen van een lekkage van een schuin dak. Wij raden het aan om het opsporen door een professional te laten doen. Dit, omdat een professional precies weet waar hij naar zoekt. Ook zit er val gevaar bij om een lekkage op te sporen.

Toch zelf het lek opsporen bij het platte dak:

Wil je toch eerst zelf proberen het lek te vinden? Wij zetten op een rijtje voor je waar je allemaal op moet letten. Wees wel voorzichtig er is namelijk een risico op val gevaar.  Allereerst heb je een ladder nodig om het dak te kunnen beklimmen. Eenmaal op het dak aangekomen? Controleer dan de dakgoten op verstoppingen en gebreken. Kijk ook goed of je gebreken ziet aan de afvoeren. Heb je een koepel op het dak? Controleer de koepel dan op beschadigingen. Heb je een lichtstraat op het dak? Controleer ook deze op gebreken of ontbrekende onderdelen. Heb je een schoorsteen? Controleer dan op scheuren en uitdroging van het daklood. Heb je ook dakdoorvoeren op het dak? Controleer ook deze op gebreken en missende onderdelen. Tot slot is het ook verstandig om de aansluiting met de buren te controleren op beschadigingen. Heb je na alles gecontroleerd te hebben nog steeds niks gevonden? Schakel dan een dakdekker in die het lek voor u kan opsporen. Heeft u wel het lek kunnen vinden? Lees dan meer op de pagina Daklekkage repareren.

Lekkage hellend dak:

Bij een schuindak is een lekkage vaak makkelijker op te sporen als bij een plat dak. Als het lek gevonden is is het gelukkig net als bij een plat dak snel weer op te lossen.

Lekkage opsporen hellend dak:

Ook bij een lekkage aan een schuin dak zit haast bij het opsporen van het lek want hoe langer het duurt voor het lek gerepareerd wordt hoe meer schade er ontstaat aan uw woning en of dakconstructie. Ook bij een schuin dak raden wij aan om het opsporen te laten doen door een professional in verband met val gevaar.

Toch zelf het lek opsporen bij een hellend dak:

Wil je echt zelf proberen het lek op te sporen? Hier hebben wij op een rijtje gezet waar je op moet letten en welke stappen je moet nemen. Zorg voor voldoende evenwicht en of veiligheids- maatregelen, omdat het val gevaar groot is. Pak net als bij een plat dak eerst een ladder om het dak op te klimmen. Controleer als eerst de afvoeren van uw dak, controleer goed op eventuele gebreken. Controleer ook de dakpannen, op scheuren en kijk of er niet enkele zijn verplaatst. Controleer de nokvorst, dit bestaat uit alle dakpannen die op de nok liggen. Kijk goed of alle dakpannen vast liggen en of er geen gaten zijn. Heeft u een koepel op het dak? Kijk dan goed naar gebreken en/of missende onderdelen. Heb je een schoorsteen? Controleer ook deze op scheuren en ontbrekende onderdelen. Controleer of de dakdoorvoeren kapot zijn of eventueel onderdelen missen. Controleer of het daklood op het dak niet gescheurd, doorgezakt of opgewaaid is. Heb je een dakraam? kijk dan of de goten van het raam vrij zijn van vuil. Controleer ook bij een hellend dak de gevelaansluiting met de buren op gebreken. Heb je naar het bovenstaande nog steeds het lek niet gevonden? Schakel dan een professional in om het lek op te sporen.