Daklekkage

Daklekkage

Een dak lekkage, niemand zit er op te wachten. Dak lekkages kunnen voorkomen bij zowel platte als hellende daken.  Wil jij meer informatie over hoe je een dak lekkage kunt opsporen en verhelpen? Lees dan hieronder meer informatie.

Hoe ontstaat een daklekkage?

Bij zowel hellende als platte daken van uw woning of schuur kunnen lekkages ontstaan. Bij een schuin dak met dakpannen komt het vaak voor dat de schoorsteen is uitgedroogd of gescheurd het gevolg er van is dat er dan water tussen het dak en de muur naar binnen lekt. Als dit het geval is zal het dak lood vervangen moeten worden.  Bij de dakbedekking van uw platte dak kunnen naden of scheuren ontstaan ook hiervan is het geval dat er als gevolg water binnen in uw woning lekt.

Zoals je kunt lezen kunnen het verschillende oorzaken zijn wat een dak lekkage veroorzaakt.  Ook het gezamenlijke dak met de buren kan voor water overlast zorgen.

Oorzaken van een daklekkage:

Een dak lekkage kan door verschillende dingen veroorzaakt worden, maar om een beeld te geven van de meest voorkomende oorzaken zetten we ze hier speciaal voor u op een rijtje. De meest voorkomende oorzaken van een daklekkage zijn: Een verstopte dakgoot, verschoven en/of kapotte dakpannen, dak lood dat verbogen of gescheurd is, lekkage bij een schoorsteen, het dak van de buren lekt, de regenpijp en de dak doorvoer zijn niet correct aangesloten, verouderd bitumen en / of loslatende naden, loslatende pannenlatten met verschuivende pannen, dak doorvoeren van kachelpijpen, loszittende of kapotte nokvorsten en tot slot kunnen ook vogelnesten een dak lekkage veroorzaken. Het is belangrijk om de lekkage zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen. Als dit niet gebeurt kan de uiteindelijke schade zo groot zijn dat de gehele dakconstructie vervangen moet worden.

Een daklekkage opsporen:

Hoe kleiner het lek, hoe moeilijker de oorzaak van de lekkage te vinden. Wij raden het dan ook aan om een professionele dakdekker in te schakelen om uw lek op te sporen. Het opsporen van het lek kan erg veel tijd kosten.

Daklekkage plat dak:

Vaak wordt de lekkage van een plat dak veroorzaakt door de aansluitingen van de lagen dakbedekking die kunnen openspringen of in eerste instantie niet goed gebrand of gelijmd zijn. Soms kan het ook zijn dat de naden openscheuren door de ouderdom. Het opsporen van een lek in het platte dak is zeer tijdrovend. Is het lek eindelijk opgespoord is een tijdelijke oplossing gelukkig snel geregeld. Het kan zijn dat er geadviseerd wordt om uw dakbedekking volledig te laten vernieuwen.

Daklekkage hellend dak:

Ook bij een hellend dak geld dat als de oorzaak van de lekkage eenmaal gevonden is ook dit snel opgelost kan worden. Vaak is de oorzaak van een lekkage op een hellend dak makkelijker te vinden als bij een plat dak. Een tijdelijke oplossing verhelpt meteen de wateroverlast. Het kan zijn dat er voor een oplossing op de langere termijn herstel werk gedaan moet worden. Laat u hierover goed informeren en vraag hiervoor verschillende offertes aan.

Daklekkage repareren:

Als u last heeft van een lekkage is het belangrijk dat deze snel wordt verholpen om grotere schade te voorkomen. Zorg ervoor dat het water kan opgevangen worden in emmers. Haal een noodset voor plat dak reparatie met plasticzeil. Bij een groot gat moet dit dichtgeplakt worden met dakleer. Kies ook voor een goeie en professionele dakdekker die weet wat hij doet.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een daklekkage?

De gevolgen van een lekkage die niet optijd verholpen wordt kunnen een duur geintje worden. Zo kan de isolatie blijvend nat zijn. Er kan schimmel ontstaan of zelfs een kortsluiting. In het ergste geval kan het zelfs zo zijn dat het hele dak vervangen moet worden. Bij elk soort dakbedekking kan een lekkage ontstaan maar ook elk soort dakbedekking heeft zijn eigen manier om het te verhelpen.

 Zelf opsporen van een lekkage:

Wij raden het zelf niet aan, omdat het een gevaarlijke klus kan zijn en lekkages vaak moeilijk te detecteren zijn. Maar heeft u weinig budget? of wilt u liever eerst zelf kijken of u het kan oplossen? Kunt u de lekkage toch niet zelf opsporen vraag dan hier alsnog een offerte aan voor het opsporen van uw lekkage. Hou er rekening mee dat het opsporen van een lekkage gevaarlijk is en er val gevaar bij komt kijken. Dakdekkers zijn hierin gespecialiseerd.

Prijs verhelpen van een daklekkage:

Het is moeilijk om in te schatten wat het verhelpen van de lekkage gaat kosten. Hier spelen een aantal zaken een rol: Hoe groot de oorzaak van de lekkage is, hoelang de dakdekker erover doet om het lek op te sporen en welk soort dakbedekking het betreft. Ook kan het zijn dat het hele dak uiteindelijk aan vervanging toe is om meer lekkages in de toekomst te voorkomen. Deze zaken zijn natuurlijk allemaal van invloed op de prijs.